Veelgestelde vragen

niet van toepassing

Wij hebben zoveel mogelijk vragen inmiddels al beantwoord. Kijk naar onze meest gestelde vragen voor een antwoord op uw vraag.

  1. Krijg ik geld van Leergeld?

    Leergeld betaalt rechtstreeks aan de vereniging, winkel of school. Soms kan het zijn dat u de nota eerst zelf betaalt en na ontvangst van de betreffende nota wij het bedrag aan u terugbetalen. Dit is altijd in overleg. U vraagt eerst aan of wij u kunnen helpen, voordat u de kosten maakt.

  2. Hoe voorkomt Leergeld dat mijn omgeving weet dat ik hulp krijg?

    Leergeld begrijpt dat u misschien niet met uw situatie te koop wilt lopen. We gaan zorgvuldig om met uw privacy. Daar hebben we ook goede afspraken over gemaakt met de mensen waar we mee samenwerken.

  3. Wie moet de aanvraag bij Leergeld doen, mijn ex-man of ik?

    Diegene die de kinderbijslag ontvangt kan de intake aanvragen. Dit is ook degene bij wie het kind staat ingeschreven bij de gemeente.

  4. Kan ik niet zelf een fiets ergens aanschaffen en dat ik dan geld van jullie terugkrijg?

    Nee, wij hebben een regeling getroffen met meerdere fietsenwinkels, waar een (tweedehands) fiets kan worden aangeschaft. Als u zelf een fiets vindt bij een fietsenwinkel waar wij nog niet mee samenwerken, dan kijken we natuurlijk graag of die fietsenwinkel met ons wil samenwerken.

  5. Wat moet ik de intermediair van Leergeld laten zien als die langskomt?

    De contactpersoon zal u altijd vragen naar:


    • De laatste loonstrook of uitkeringsoverzicht van alle meerderjarige inwonende personen en de co-ouder (dus wanneer het kind de helft van de tijd bij elke ouder woont en de co-ouder geen alimentatie betaald).
    • Het afschrift van uw bankrekening.

    Verder kan er gevraagd worden naar schulden, afbetalingsregelingen en inkomensgegevens van andere inwonende volwassenen.

  6. Mijn kind heeft de middelbare school afgerond en begint aan een vervolgopleiding. Vergoedt Leergeld kosten?

    In eerste instantie verwijzen we door naar de potjes die hiervoor beschikbaar zijn. Zo is er een MBO-fonds waarvoor u via Leergeld een inkomenscheck kunt doen. Als wij die inkomensverklaring kunnen afgeven, kan het MBO-fonds u helpen. Mocht er dan nog een tekort optreden, dan kan stichting Leergeld verder hulp bieden. Let op: tot de 18de verjaardag.

  7. Mijn kind is 18 geworden, woont nog thuis, maar kan nog studiefinanciering aanvragen. Kan Leergeld mij helpen?

    Stichting Leergeld kan zelf geen kosten vergoeden voor kinderen die 18 jaar of ouder zijn. We kunnen wel voor u bekijken of u hulp kunt krijgen uit een ander potje, Nationaal Fonds Kinderhulp. Ook hiervoor geldt, dat u aan moet vragen voordat u de kosten maakt.